Turystyka ekologiczna |
|
AgroturystykaNurt turystyki nazywany turystyką łagodną, zieloną, ekologiczną czy nawet ekoturystyką, zawiera 2 mniejsze nurty, takie jak turystyka wiejska i agroturystyka. Obie te nazwy używa się często zamiennie ponieważ są do siebie zbliżone na przykład w obrębie definicji bazy noclegowej. W obu definicjach bazę tworzą domy letniskowe lub małe pensjonaty czy pokoje gościnne. Należy jednak wyjaśnić podstawową różnicę: agroturystyka jest ściśle związana z rolnictwem. Wszystkie więc pokoje gościnne zlokalizowane na wsi, jednakże nie należące do czynnego gospodarstwa rolnego, nie będą jednak bazą agroturystyczną. Klienci poszukujący więc prawdziwego wypoczynku agroturystycznego są często wprowadzani w błąd. A więc aby unikać podobnych błędów usystematyzujmy definicje:
Tak samo jak turyści, tak i odwiedzający jednodniowi są klientami turystyki wiejskiej oraz agroturystyki, z tym, że ci pierwsi, wydający średnio trzy razy więcej pieniędzy niż ci drudzy – są bardziej pożądanymi gośćmi. To oni stanowią właśnie grupę docelową, ponieważ korzystają z szerszego wachlarza usług – z noclegów, wyżywienia, transportu, lokalnych rozrywek etc. Turyści jednodniowi oczywiście są również traktowani z należytym szacunkiem. Stanowią przecież znaczne źródło dochodów, ponieważ korzystają na wsi z licznych jej ofert, np. robią zakupy w sklepach nabywając tradycyjne, lokalne produkty i jedzą w karczmach urządzonych w wiejskim stylu. Płacą też nierzadko za przyglądanie się czynnościom produkcyjnym, czasami w nich uczestniczą. Szczególną popularnością cieszą się tu produkcja serów, młyny, hodowle zwierząt itp. Do typowych rozrywek wiejskich zalicza się np. jazda na kucach.
|