Agroturystyka okiem Ministerstwa |
|
Okiem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju WsiTurystyka wiejska jest wyraźnie zdefiniowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i oznacza wiele form turystyki, która stale rozwija się na wsi. Wydzielenie agroturystyki z turystyki wiejskiej ma szczególne znaczenie przy procedurze przyznawania funduszy, które są przeznaczone dla gospodarstw zajmujących się działalnością pozarolniczą. Pojęcie turystyki wiejskiej oznacza – ściślej rzecz ujmując – wynajmowanie więcej niż pięciu pokoi gościnnych w budynkach mieszkalnych, które znajdują się na obszarach wiejskich, wynajmowanie sprzętu turystycznego, prowadzenie pól namiotowych, oraz świadczenie innych usług związanych z turystyką. Istotnym kryterium jest też osiąganie przez gospodarstwa nie więcej niż 50% dochodów z działalności rolniczej. Agroturystyka jest natomiast z definicji związana z gospodarstwem wiejskim. Jeśli w budynku, który znajduje się na terenie wiejskim gospodarz wynajmuje nie więcej niż 5 pokoi – można zacząć mówić agroturystyce. Agroturystyka to zorganizowanie przez rodzinę rolniczą na wsi wypoczynku we własnym gospodarstwie rolnym. Warunkiem nieodzownym są też związane z tym atrakcje, które dany region lub gospodarstwo może zaoferować. W dobie rozrastania się ogromnych aglomeracji miejskich i rosnącego zanieczyszczenia powietrza i wody ludzie poszukują miejsc odpoczynku lub rozrywki o innym charakterze, niż ta, która jest oferowana w mieście. Oczekują kontaktu z naturą, a ten mogą im zapewnić rejony atrakcyjne turystycznie. Warto też pamiętać, że międzynarodowa turystyka skutecznie rywalizuje z przemysłem naftowym o pełnienie najważniejszej roli w gospodarce światowej. Ten fakt uzmysławia wielkość tej gałęzi gospodarki. |