Jak założyć gospodarstwo |
|
Jak założyć gospodarstwo agroturystyczneLekcja pierwsza „gry na flecie” Latającego Cyrku Monty Pythona trwała 5 sekund i wyglądała mniej więcej w ten sposób, że prowadzący powiedział: „tu się dmucha, a tu się rusza palcami”. Idąc tym tropem można by rzec, że aby założyć gospodarstwo agroturystyczne należy wejść w posiadanie zwykłego gospodarstwa z ładnym widokiem na pole i udostępnić je turystom. Niestety jednak nie zapewnia to jeszcze oszałamiającego sukcesu. Wymagania turystów z sezonu na sezon są coraz bardziej wygórowane. W takim razie aby ich przyciągnąć wieś powinna mieć w sobie jeszcze coś specyficznego. Na przykład na Radomszczyźnie, na terenach, na których występuje w obfitych ilościach wierzba, stowarzyszenie „Kraina Kugla” promuje wiklinę, jako lokalny produkt przyciągający turystów. Przyjezdni są zafascynowani mnogością wyrobów z tego surowca. Pomysł jednym słowem odniósł sukces. Otwierając gospodarstwo agroturystyczne należy spróbować przewidzieć, dla czego turysta będzie chciał wydawać pieniądze właśnie u nas. Na rozwój regionu lub wsi gospodarz ma znikomy wpływ. Lokalizacja gospodarstwa na terenie atrakcyjnym turystycznie stanowi już dobry punkt wyjścia. Szanse powodzenia zwiększa składnik tej atrakcyjności, jakim jest krajobraz. I chodzi tu nie tylko o ten naturalny, ale także krajobraz wsi, czyli rodzaj zabudowy. O kolejne kilka procent szanse zwiększa więc tradycyjny, wiejski styl. Czyste środowisko stanowi następny sine qua non osiągania dochodów. Bez infrastruktury ogólnej, czyli wodociągu, punktów handlowych i usługowych, służącej przecież również mieszkańcom a nie tylko turystom – można o agroturystyce jedynie pomarzyć. Istotną rolę będzie też grała infrastruktura turystyczna – bo przecież goście muszą mieć zapewnioną rozrywkę również w niepogodę lub poza sezonem grzybowym... Przedsiębiorca, gdy otoczenie kwalifikuje się do umieszczenia w nim gospodarstwa agroturystycznego, powinien skupić całą swoja uwagę na przystosowaniu swojego gospodarstwa. W praktyce funkcjonują gospodarstwa, które nie spełniają modelowych założeń, jednakże te wytyczne należy wymienić:
Jedna osoba obsługująca kilku gości (wyżywienie plus zakwaterowanie) powinna się liczyć ośmiogodzinnym dniem pracy. |